Hoe zit dat nou precies met de sirene?

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen nooit getest. Dat is ook de reden waarom u de afgelopen twee maanden geen sirenetest heeft gehoord.

 

Sirene gaat meerdere malen bij alarm

Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u niet door het luchtalarm maar op andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen of NL-Alert berichten op uw mobiel. Volg in ieder geval altijd de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

 

Sirene gaat op een ander tijdstip

Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

 

Sirene in de buurt

Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden.

 

Noodzaak testen sirene

De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Als de sirene tijdens de test bij u in de buurt niet afgaat op eerste maandag van de maand, kunt u dat doorgeven aan de brandweer. Hiervoor kunt u een e-mail sturen naar: communicatie@brandweergooivecht.nl

Vermeld altijd de locatie van de sirene of uw adres zodat de brandweer gericht onderzoek kan doen.