GGD monitort gevolgen coronavirus

Update: 18 maart 2020, 12.00 uur

Nu het nieuwe coronavirus (COVID-19) in steeds meer landen en ook in Europa en in Nederland opduikt, maken steeds meer inwoners, ouders, scholen, bedrijven en andere organisaties zich zorgen. GGD Gooi en Vechtstreek houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en is voorbereid op eventueel noodzakelijke maatregelen.

Vanaf zaterdag 14 maart 2020 kunt u de actuele ontwikkelingen in de regio volgen via de liveblog van GGD Gooi en Vechtstreek. Vanaf 18 maart noemt de GGD echter geen aantallen besmettingen meer. Het aantal besmettingen in Nederland wordt per gemeente door het RIVM gecommuniceerd.

De GGD en het RIVM blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen. Mochten er nieuwe gevallen worden gevonden, dan past de GGD hetzelfde protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich kan verspreiden.

Het nieuwe coronavirus in Nederland. Wat moet u doen?

Heeft u geen klachten?

 • Vermijd grote groepen (meer dan 100 personen).
 • Werk thuis als het kan.

Heeft u (milde) verkoudheidsklachten?

Dit is: niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, of een verhoging tot 38 graden. Dan gelden de volgende extra maatregelen:

 • Blijf thuis.
 • Beperk sociale contacten.

Vergeet niet:

 • Was regelmatig uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Schud geen handen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Voor medewerkers in de zorg gelden andere maatregelen. Het RIVM heeft antwoorden op veelgestelde vragen voor medewerkers in de zorg.

Deze maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart 2020.

Wilt u telefonisch contact?

Voor vragen over uw gezondheid kunt u bellen met de GGD Gooi- en Vechtstreek op telefoonnummer 035 – 6926400.

Voor vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19) kunt u bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 tussen 08.00 en 20.00 uur. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Meer informatie

Heeft u vragen over het nieuwe coronavirus? Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Kijk op de volgende websites voor de laatste stand van zaken:

 • Rijksoverheid.nl/corona: voor actuele informatie en veelgestelde vragen en antwoorden voor werknemers, werkgevers, scholen en over reizen van en naar het buitenland
 • GGD Gooi- en Vechtstreek: voor de actuele stand van zaken in de regio Gooi- en Vechtstreek
 • Rivm.nl: voor veelgestelde vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus