Wat zijn de risico’s?
U staat er waarschijnlijk niet bij stil maar 65% van het Nederlandse oppervlak kan overstromen. Overstromingen kunnen plaatsvinden vanuit zee, rivieren, beken, meren, boezemwateren en kanalen. Maar ook overvloedige neerslag kan plaatselijk tot overstroming leiden. Het risico op overstroming neem toe. De zeespiegel stijgt en ook onze rivieren krijgen steeds meer water te verwerken.
Wat doet de overheid?
De overheid neemt hierop maatregelen, en verzwaart bijvoorbeeld dijken. Ook bereidt de overheid zich voor op een eventuele overstroming: gemeenten en hulpverleningsdiensten oefenen gezamenlijk, schrijven draaiboeken en hebben evacuatieplannen klaarliggen. Mocht het bij een dreigende overstroming nodig zijn uw huis te verlaten, dan geeft de overheid aanwijzingen daartoe.
Wat kunt u doen?
Voorbereiding
- Informeer u over de overstromingsrisico’s in uw omgeving via www.risicokaart.nl. Hier vindt u de gebieden in uw regio met overstromingsrisico.
- Weet waar u naar toe kunt, als u het gebied moet verlaten. Vraag u af welke waardevolle bezittingen u mee wilt nemen.
- Stel ter voorbereiding een noodpakket samen.
- Stel de frequentie van de rampenzender in op uw (nood)radio, autoradio en/of televisie. Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid.
- Weet wat u moet doen als de sirene gaat.
- Stel uw telefoon in voor het ontvangen van NL-Alert berichten.
Tijdens de ramp
1 Eigen veiligheid
Bij een dreigende overstroming is evacuatie naar hogere gebieden het beste. Moet u snel uw huis verlaten, doe dan het volgende:
- Sluit gas, water en licht af.
- Neem alleen hoognodige zaken mee (contant geld, eventuele medicijnen, identiteitsbewijzen en kopieën van verzekeringspapieren en een lijst met noodgegevens).
- Sluit de woning af.
- Controleer of uw buren weten dat ze weg moeten.
Heeft u meer tijd om u voor te bereiden op een evacuatie en verwacht u dat u langer dan een paar uur weg moet blijven, doe dan in aanvulling op bovenstaande het volgende:
- Draag stevige schoenen en dichte kleding.
- Neem water en wat voedsel mee.
Gaat u met de auto, bereidt u er dan op voor dat u langere tijd stil kunt komen te staan op de wegen in verband met filevorming. Neem de volgende dingen mee:
- Uw noodpakket;
- Toiletspullen, dekens en extra kleding;
- Eten en drinken voor uw gezin en eventueel meereizende huisdieren;
- Campingkookstel met extra brandstof (gas, benzine), en een pannensetje en eetgerei;
- Een fluitje (voor het om hulp roepen);
- Touw en een plastic bouwzeil om een schuilplaats te kunnen maken;
- Volle tank of extra brandstof voor uw auto.
Mocht het evacueren niet op tijd lukken, ga dan (indien mogelijk) naar de eerste verdieping van uw huis of hoger.
2 Beoordeel de situatie
Bekijk wat u in huis hebt om een tijdje te overleven. Zoals voedsel en water, radio’s, dekens en aanstekers. Bij een overstroming vallen stroom, gas en watervoorzieningen uit. Ook communicatie is zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk.
3 Informeer de hulpdiensten
U bent in de eerste plaats op uzelf aangewezen. Probeer te laten weten dat u bent achtergebleven via een spandoek op het dak of gevel.
4 Verleen hulp
Er zijn misschien andere mensen achtergebleven. Bekijk wat u voor en mét hen kunt doen. Informeer anderen als u meer informatie hebt.
Voor meer informatie over risico’s in uw omgeving, kijk dan op www.risicokaart.nl.