Wat zijn de risico’s?
Per jaar zitten Nederlanders gemiddeld 24 minuten zonder stroom. Een stroomstoring dat langer duurt dan 24 uur komt weinig voor. Meestal ontstaat uitval van de elektriciteit doordat leidingen beschadigd raken bij werkzaamheden of door overbelasting van het netwerk. Uitval van elektriciteit levert voor de meeste mensen geen direct gevaar op. Als het langer duurt kan er – zeker in de winter – een risico bestaan voor onderkoeling. Ook bestaan er meer risico’s voor mensen die afhankelijk zijn van elementaire (medische) voorzieningen.
Om goed voorbereid te zijn op de uitval van elektriciteit is het belangrijk dat je altijd een noodpakket in huis hebt, met onder meer een zaklantaarn, kaarsen en een radio op batterijen. Daarmee voorkom je dat je langdurig zonder licht en informatie komt te zitten als de stroom uitvalt. Stel de frequentie van de rampenzender (RTV Noord-Holland, 88.7 fm) in op jouw (nood)radio en/of televisie. Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid. Ben je erg van stroom afhankelijk, dan kun je overwegen een noodaggregaat aan te schaffen.
Wat doet de overheid?
In de elektriciteitswet 1998 zijn de eisen voor productie, transport en levering van energie vastgelegd. Via verschillende toezichtinstanties houdt de overheid toezicht op de energiemarkt. Er zijn afspraken gemaakt met regionale netbeheerders om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. In Gooi en Vechtstreek kennen we twee regionale netbeheerders: Liander en Stedin. Bij een langdurige storing werken we met deze partijen samen om de gevolgen van de storing te beperken en zo snel mogelijk te verhelpen.
Wat kunt u doen?
In de voorbereiding
Stel ter voorbereiding een noodpakket samen met in ieder geval:
- kaarsen, zaklamp en radio met extra batterijen.
- Een voorraad eten en drinken waarbij geen elektriciteit nodig is om het te consumeren
- Water, de norm ligt op 3 liter water per persoon per dag. Zorg voor voldoende water voor drie dagen.
- Eventueel een hout of gaskachel.
- Stel de frequentie van de rampenzender in op uw (nood)radio, autoradio en/of televisie. Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid.
- Stel uw telefoon in op het alarmeringssysteem NL-Alert. Kijk op www.nl-alert.nl.
Tijdens een crisis of ramp
1 Eigen veiligheid
Uitval van elektriciteit levert voor de meeste mensen geen direct gevaar op. Maar als het langer duurt moet u – zeker in de winter – oppassen voor onderkoeling. Schakel elektrische apparaten uit.
2 Beoordeel de situatie
Blijf u in huis of gaat u naar buiten? Volg de nationale of regionale omroep voor actuele informatie. Op basis daarvan kunt u inschatten hoe lang het gaat duren. Is het koud of is uw gezondheid kwetsbaar? Zoek dan tijdelijke opvang.
3 Informeer hulpdiensten
Uitval van stroom levert meestal geen acuut gevaar op. Bel daarom niet met 112. Heeft u wel hulp nodig, bijvoorbeeld omdat u zelf geen tijdelijke opvang heeft kunnen regelen, bel dan met uw gemeente.
4 Verleen hulp
Hulp verlenen is vaak van praktische aard. Loop bijvoorbeeld even langs bij mensen die mogelijk hulp nodig hebben. Denk hierbij aan het geven van informatie, koffie, een slaapplek en warm eten.
Voor meer informatie over risico’s in uw omgeving, kijk dan op www.risicokaart.nl.