Wat zijn de risico’s?
En er zijn diverse ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, die u op verschillende manieren kunnen bereiken. Via voedsel, via water, of via contact met een andere persoon. Voordat de overheid begon met grootschalige vaccinatieprogramma’s vonden er regelmatig epidemieën plaats. Denk aan besmetting met tuberculose, polio of met de griep. Tegenwoordig komen dit soort ziektegolven veel minder voor, maar zijn nog steeds mogelijk.
Wat doet de overheid?
Om epidemieën en kindersterfte te voorkomen, voert de overheid het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin worden in Nederland elk jaar rond de 800.000 kinderen ingeënt. Op het moment dat er een ziektegolf of epidemie uitbreekt, geeft het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) informatie via de (landelijke) media.
Wat kunt u doen?
In de voorbereiding
- Zorg in elk geval dat jij en je kinderen zijn ingeënt tegen de meest voorkomende infectieziekten.
- Overweeg of het in jouw situatie nodig is om jaarlijks een griepprik te halen. De griepprik is gratis voor iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, zoals mensen die ouder zijn dan 60 of kinderen en volwassenen met een chronische ziekte.
- Bij een grote uitbraak van besmettelijke ziektes kan het zijn dat je lange tijd thuis moet blijven. Dan kan een noodpakket van pas komen. Hiermee kunt u zich enige dagen redden. Stel de frequentie van de rampenzender (RTV Noord-Holland, 88.7 FM) in op jouw (nood)radio en/of televisie (zie de website van RTV N-H). Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid.
Tijdens de ziektegolf
- Denk meer dan ooit aan uw hygiëne als een ziektegolf of epidemie uitbreekt.
- Was uw handen met zeep en doe dat vaker dan normaal.
- Gebruik papieren zakdoekjes om uw handen te drogen of neus te snuiten en gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg.
- Hoest bij voorkeur in de elleboog of in een papieren zakdoek die u direct na gebruik weggooit.
- Blijf indien mogelijk uit de buurt van mensen van wie u weet dat zij besmet zijn.
- Denkt u dat u besmet bent geraakt? Raadpleeg dan de huisarts om af te spreken hoe u hier mee omgaat.
- Weet u dat u een besmettelijke ziekte opgelopen? Blijf dan thuis en volg de aanwijzingen van je huisarts op. Kijk ook op de website van de GGD Gooi en Vechtstreek.
Voor meer informatie over risico’s in uw omgeving, kijk dan op www.risicokaart.nl.